De bankier

14 okt. 2016

Ooit bezat Dirk een eigen bank, een voetbalstadion, een privéjet en een eigen museum. Dat hij tijdens de bankencrisis als enige Nederlandse bankier ten onder ging, lag volgens Dirk aan de gevestigde orde die haar kans schoon zag om zich eindelijk van hem te ontdoen. Met een documentaire probeert hij zijn blazoen te zuiveren zodat hij zijn zakelijke leven weer opnieuw op kan bouwen.

In de vijfdelige dramaserie ‘Icarus’ staat in iedere aflevering een bekende Nederlander centraal die een prominente rol heeft gespeeld in de Nederlandse maatschappij en voor het oog van de natie gevallen is. Hoogvliegers, die in tal van werkgebieden een pijnlijke smak hebben gemaakt van de maatschappelijke ladder. Elke aflevering schetst het portret, in de vorm van een gefictionaliseerde documentaire, van een bepaalde Icarus ná de val: komt hij/zij de val weer te boven en zo ja, hoe? Vijf scenarioschrijvers werkten samen met zes regisseurs om de verschillende Icarus-figuren uit te beelden. Niet de feiten staan in deze verhalen centraal, maar het blootleggen van de onderliggende thematiek en de menselijke mechanismen. Welke karaktereigenschappen en talenten maakten deze mensen zo succesvol en welke blinde vlekken en gedragingen braken hen uiteindelijk op?

Aflevering 5: De Bankier
14 oktober 2016, 22.55 uur, NPO 2
Scenario: Marcel Roijaards. Regie: Eddy Terstall en Erik Wünsch. Met o.a. Lukas Dijkema, Korneel Evers, Gerson Oratmangoen en Roberta Petzoldt. Producent: Pupkin in coproductie met de NTR.

De bankier
De bankier