‘Rebel met vleugels

Icarus doet nooit iets half.
Hij denkt altijd ‘JA!’ en het juiste moment is voor hem altijd ‘NU!’
Overal zorgt hij voor opschudding.
Van regels en wetten trekt hij zich niets aan.
Het liefst zou hij vliegen.
Recht omhoog naar de zon!
Geen mens kan Icarus stoppen.
Maar dan wordt hij verliefd op Ariadne.
Voor haar zet hij alles op het spel.

Mijn jeugdroman verscheen in november 2012 bij Querido. Inmiddels is het boek meerdere keren in herdruk gegaan en is het ook in Italië verschenen: “Il ribelle con le ali“.

In 2024 is ‘Rebel met vleugels’ verkozen tot ‘Jonge Lijster’. Hierdoor wordt het boek in een nieuw jasje verspreid op scholen als lesmateriaal.

Trouw: Icarus inspireert bruisend debuut. Het mooist aan ‘Rebel met vleugels’ is Icarus’ aanstekelijke levenslust: die spat van de bladzijden.
Parool: Een boek over onstuitbare levensdrift over de grenzen van de dood heen.
NRC: Icarus zul je nooit vergeten. Een nieuwe oude mythe die gaat over de kracht van verbeelding en de vertelkunst om het leven in zijn volheid te kunnen leven.
7DAYS: Met zijn allereerste boek schiet Roijaards meteen raak.
Haarlems Dagblad: Icarus herrijst in fraai debuut.
Dagblad van het Noorden: Rebel met vleugels is een mooi debuut van een auteur met een groot verteltalent.
Lees alle recensies.

Genomineerd voor de Gouden Lijst 2013 en beloond met een eervolle vermelding. Uit het juryrapprt:

‘Rebel met vleugels is een levendig, grappig, anarchistisch en modern verhaal dat bruist en bubbelt − een sprankelend, nieuw jasje voor de Icarus-mythe. Het verhaal zuigt je mee, zweept je op en laat je meejuichen, meespringen en meedansen met Icarus. Deze metaforische vertelling over het leven, het grijpen van kansen en het geloven in eigen kracht om verder te komen is een ode aan de idealen van jonge mensen.’
lees het volledige juryrapport

Ongeveer dertig jaar geleden nam mijn oma me een weekend mee naar Brussel. We aten wafels met slagroom en gingen naar een museum, het Paleis voor Schone Kunsten. Daar hing een beroemd schilderij van Breughel: ‘De val van Icarus’. Ik zag een ploegende boer, een herder en wat schapen, maar er viel niemand uit de hemel. Mijn oma wees naar een been dat uit het zeewater stak, eromheen dreven veren. Mijn fascinatie was geboren. Was dat been van Icarus? Waarom zagen we verder niets van hem? Wat was er met hem gebeurd? Wat was zijn verhaal? Op school werd me verteld over de Griekse mythologie, maar daarin speelde Icarus nauwelijks meer dan een bijrol. De fascinatie groeide. Tussen mijn voetbalposters kwam een reproductie van het schilderij te hangen. Icarus daagde me uit om over hem te fantaseren. En dat heb ik gedaan. Eerst heb ik een toneelstuk over hem geschreven en toen een jeugdroman: Rebel met vleugels.

Uit de aankondiging van uitgeverij Querido:

– aanstekelijke hervertelling van de mythe van Icarus
– optimistisch coming-of-ageverhaal
– spannend, humoristisch en filosofisch
– debuut van getalenteerd verteller

Lees meer over ‘Rebel met vleugels’ in de aankondiging of op de site van uitgeverij Querido.

‘Rebel met vleugels’ is te koop in de boekwinkel en ook op het web. Bijvoorbeeld in de webwinkel van Querido of bol.com.

Rebel met vleugels - kaft
Rebel met vleugels - boekpresentatie
Rebel met vleugels - Scherven van Icarus

De meeste mensen moeten even nadenken als je vraagt wat ze willen, maar deze jongen niet. ‘Ik wil een krans van zonlicht die ik als een hoed op mijn hoofd kan zetten, een kwast waarmee ik al het zwart rood kan verven, een schip met volle zeilen, een dag waaraan geen einde komt, een nacht om nooit te vergeten, een…’
‘Genoeg!’ schreeuwde meester Matanakis.
‘O, nee, ik wil nog zoveel meer! Abrikozen zo groot als perziken, een hamer waarmee je dieven uit je dromen kunt slaan, een kooi waaruit een vogel is ontsnapt, een schelp waarin je alle oceanen kunt horen, een…’
‘Genoeg, zei ik! Wie ben je?’
De jongen sprong op een tafel, maakte een buiging en antwoordde: ‘Icarus!’